INGREDIENTE:
Pentru aluatul de plăcinte:
- 10 g drojdie uscată
- 225 ml lapte
- 50 g zahăr
- 1 ou
- 1 linguriță coajă de lămâie / portocală
- 1 linguriță extract de vanilie
- 500 g făină
- un praf de sare
- 80 g unt topit
Pentru umplutură:
- 200 g brânză de vaci cu textură grunjoasă Hochland
- 155 g cremă de brânză Hochland Clasic
- 1 ou
- 40 g zahăr
- 1 linguriță extract de vanilie
- 320 g caise din compot (jumătăți)
- un ou pentru uns plăcintele
- zahăr pudră
MOD DE PREPARARE:
- Încălzim laptele, peste care presărăm drojdia și două linguri de zahăr. Lăsăm 15 minute până compoziția devine spumoasă.
- Într-un bol încăpător, amestecăm oul cu zahărul rămas, adăugăm aromele (vanilia, coaja de lămâie / portocală) iar la final, amestecăm și laptele cu drojdie. Încorporăm treptat făina cernută, sarea, untul topit, frământând timp de câteva minute până obținem un aluat elastic.
- Ungem un bol cu ulei, așezăm coca de aluat, acoperim cu un prosop curat și lăsăm să crească până își dublează volumul (cel puțin o oră).
- După ce a crescut, împărțim aluatul în 12 bucăți, din care formăm bile. Le întindem cu sucitorul astfel încât să obținem o formă ovală, asemănătoare unui ou. Așezăm foile obținute într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și acoperim cu un prosop, lăsând să mai crească încă jumătate de oră.
- În acest timp, preîncălzim cuptorul la 170°C și pregătim umplutura. Într-un bol amestecăm brânza cu textură grunjoasă Hochland (sfărâmată), crema de brânză Hochland, oul, zahărul și vanilia.
- Folosind o lingură, apăsăm pe centrul fiecărei foi de aluat astfel încât să formăm o margine ce va preveni scurgerea compoziției cu brânză. Umplem cavitatea formată cu brânză, peste care așezăm o jumătate de caisă din compot. Ungem atât caisa, cât și marginile plăcintei cu ou bătut.
- Dăm la cuptor pentru aproximativ 17-20 de minute până când plăcintele se rumenesc și devin aurii.
- După ce se răcesc, presărăm zahăr pudră.
Poftă bună!