INGREDIENTE:
(Pentru un cheesecake cu diametrul de 22 cm)
Pentru turta dulce:
- 400g făină
- 1/3 linguriță bicarbonat
- 1 linguriță praf de copt
- 30g cacao
- 100g miere
- 200g zahăr
- 50g unt topit
- 2 ouă
- 30g amestec condimente pentru turtă dulce (în proporții variabile: scorțișoară, anason măcinat, ghimbir pudră, cardamon măcinat, cuișoare măcinate, coajă de portocală, extract de vanilie)
- 1/2 linguriță sare
Pentru umplutură:
- 600g Hochland Crème Clasic
- 250g ciocolată albă topită
- 300ml frișcă lichidă rece
- 1 linguriță pastă de vanilie
Pentru jeleul de merișoare:
- 300g merișoare proaspete sau congelate
- 150g zahăr
- sucul de la 1/2 lămâie
- 7g gelatină granule și 2 linguri apă
Pentru decor:
- biscuiți de turtă dulce
- merișoare
- rozmarin proaspăt
MOD DE PREPARARE:
Pregătim turta dulce:
- Încingem cuptorul la 170 grade Celsius.
- Într-un bol încăpător cernem făina împreună cu bicarbonatul, praful de copt și cacao.
- Într-un vas adăugăm mierea, zahărul și untul și amestecăm până ce zahărul s-a topit. Lăsăm compoziția deoparte să se răcească.
- După ce s-a răcit compoziția adăugăm ouăle, amestecul de condimente și sarea.
- Adăugăm făina amestecată cu condimentele și frământăm. Obținem un aluat lipicios, așa trebuie să și fie.
- Acoperim aluatul în folie alimentară și îl dăm la frigider pentru 2 ore.
- Pe blatul înfăinat întindem aluatul într-o foaie cu grosimea de 0,5 cm.
- Decupăm un disc cu diametrul de 22 cm și îl așezăm pe o tavă acoperită cu hârtie de copt.
- Din restul de aluat decupăm forme mici de turtă dulce (ursuleți, steluțe, fulgi de nea…).
- Dăm tava la cuptorul încins pentru 12-14 minute. Lăsăm să se răcească complet.
Pregătim jeleul de merișoare:
- Hidratăm gelatina în cele 2 linguri de apă și lăsăm deoparte.
- Într-o crăticioară punem merișoarele împreună cu zahărul și sucul de lămâie.
- Fierbem pe foc pentru 15 minute până ce fructele se înmoaie.
- Cu ajutorul unui blender vertical pasăm fructele până ce obținem un piure.
- Trecem piureul de merișoare printr-o sită fină, aruncăm ulterior resturile.
- Turnăm piureul de merișoare din nou în crăticioară, încălzim ușor, apoi adăugăm gelatina hidratată.
- Amestecăm bine și lăsăm deoparte să se răcească.
Pregătim umplutura:
- Într-un bol încăpător punem Hochland Crème Clasic, amestecăm bine cu ajutorul unui tel.
- Încorporăm ciocolata albă topită și pasta de vanilie și amestecăm din nou.
- Batem frișca lichidă rece până obținem o compoziție spumoasă, încorporăm ușor în compoziția de brânză.
Montăm cheesecake-ul:
- În forma de cheesecake punem o folie de acetat.
- La baza formei punem discul de turtă dulce, iar peste disc întindem un sfert din umplutură.
- Pe deasupra punem bucăți de turtă dulce, iar din loc în loc câte o linguriță din jeleul de merișoare.
- Continuăm cu încă un sfert din umplutură, din nou bucăți de turtă dulce și jeleu de merișoare. Pe deasupra punem restul de umplutură și nivelăm bine.
- Dăm la frigider pentru 4-5 ore sau cel mai bine peste noapte.
Decorăm cheesecake-ul:
- Scoatem cheesecake-ul de la frigider, eliberăm inelul formei și îndepărtăm folia de acetat.
- Pe deasupra ornăm cu biscuiți de turtă dulce, merișoare, mici bomboane, ace de rozmarin proaspăt.
- La final, pudrați puțin zahăr pudră.
Poftă bună!